torsdag 12 maj 2016

Gotta have some good stuff

Hej igen! Nu tänkte jag prata vidare om polymerlera, närmare bestämt den uppsjö av gear man behöver för att leka med den. Japp, polymerlera är en materialsport. Det går inte att komma ifrån. Visst, i teorin kan man använda bara kavel och inte någon pastamaskin, men i praktiken behöver du en viss uppsättning grejer för att kunna göra kul saker.

Så, vilka saker kan man skaffa sig till sin polymerhobby? Vi tar dem var för sig, i den ordning som jag råkar komma på dem. Det här är alltså de grejer som man faktiskt behöver, sedan finns det förstås hur mycket som helst att lägga till för att kunna leka mer och bättre.

Pastamaskin

Sök på Skinner blend på youtube
för en miljon gratis tutorials
Denna är helt nödvändig. Den används inte bara för den uppenbara grejen att göra leran jämn och platt, utan för att bearbeta (condition) den, blanda färger, göra så kallade Skinner blends och lite allt möjligt. 
Man kan använda en riktig pastamaskin som är till för pasta, eller köpa en som är gjord för lera. Jag köpte Fimos variant, från butiken Hobbyrian. Priset är bra där (599 kronor i skrivande stund), och för en extra femtiolapp tar de dessutom isär den och smörjer den ordentligt först. 

Företaget Lucy Clay, som är ett tjeckiskt företag med väldigt spännande och gedigna produkter för polymerlera, håller på att utveckla en pastamaskin. Jag vill ha den!

Rak kniv

Ett mycket städat skrivbord
Jag använder fortfarande kniven som följde med min extruder. Den är vass (typ) men lite väl böjlig för att göra raka snitt. Fimo och Sculpey (det andra stora polymermärket på marknaden) säljer 4-pack med knivar: en styv, en böjlig och två vågiga. 

Med kniven gör man långa raka eller lätt böjda snitt, lyfter upp lera från arbetsytan och skär tunna skivor av sina canes. Man behöver den också för att använda tekniken mokume gane som jag ska skriva mer om senare. 

Det finns skärmaskiner för lera som är dyra och förmodligen alldeles fantastiska att använda. Lucy Clays LC Slicer står näst högst på min önskelista just nu. Men skärmaskin faller under kategorin "nice to have" snarare än "need to have". Men den vore väldigt, väldigt, väldigt nice to have. Priset för en skärmaskin inklusive allt är 179 Euro. Lite i saftigaste laget om man inte säljer sina alster. En kniv är däremot tämligen billig och helt nödvändig - även om man råkar äga en slicer. Företaget Sculpeys knivar är lite längre än Fimos och har handtag som man monterar på den trubbiga sidan så att man slipper att FÖR FEMTIELFTE GÅNGEN försöka skära med den trubbiga sidan. Sculpey säljs dock inte på Panduro eller Slöjd-Detaljer så här är det webbutiker som gäller.

Hobbykniv, eller skalpell som det egentligen är

En liten "craft knife", eller skalpell som det ju är, är nödvändig för alla snitt som inte är långa och
Skalpell
raka. Dessa säljs för inte alls mycket pengar på till exempel Panduro. Den jag köpte har dessutom flera utbytbara skärblad av olika typ som ser ut att vara bra att ha. Argumentet "kan vara bra att ha... till något" styr många av mina inköp. Men till slut ÄR de bra att ha till något, även om det ibland kan dröja åratal innan jag kommer på vad de ska vara bra till.

Ja, jag gillar att köpa saker. I gots me a crapload of "bra att ha"-saker. Skatter, allihop! Ovärderliga skatter!

Arbetsyta


Polymerlera innehåller plastmjukmedel som läcker ut om den får ligga en stund på ett poröst material.  Detta kan man utnyttja om leran blivit för mjuk, genom att kavla ut den och låta den vila en stund mellan två vanliga skrivarpapper, som då får fettfläckar inte helt olika de man ser på en papperspåse med en riktigt flottig hamburgare inuti. Samma effekt är inte lika hjälpsam om den sker till exempel på ens vackra köksbord i obehandlat trä.
Se till att du har en oöm och lätt avtorkningsbar yta att jobba på. Med små föremål är det bra om man kan hantera dem på en yta som sedan går att stoppa direkt in i ugnen, som kakelplattor, glasskivor eller marmorplattor. Obehandlad marmor kommer bli missfärgad av leran så använd inte din superdyra designermarmorbräda till polymerlera om du inte är rik.

Ugn + termometer


Det finns visserligen varianter av Fimo och  andra leror som lufttorkar, men standard är att de ska härdas i ugn. Fimo kör man i 110°C och man får inte överskrida 130°. Ljusa och transparenta nyanser är extra känsliga för att brännas vid, och de blir då missfärgade. Eftersom de flesta ugnar är opålitliga jävlar är en ugnstermometer väldigt bra att ha för att kalibrera värmen. Skydda gärna leran med en bit aluminium som du viker till ett tält, eller en engångsform i metall som du gör lite hål i så att värmen kan cirkulera.

Eftersom man använder sig av såpass låga temperaturer kan man köra saker tillsammans med leran som man i vanliga fall tvekar inför att stoppa i ugnen. Papper är till exempel ett sådant material. Man kan med fördel grädda leran ovanpå en bit kartong - jag har inte testat själv ännu, men som jag har förstått det så slipper man de oundvikliga blanka fläckarna på undersidan av leran om man låter den ligga på en kartongbit.

Att förbaka leran

Ibland är det praktiskt att förbaka leran. Säg att du ska göra ett ansikte till en docka. Då kan du först göra ögonen och baka dem en kortare stund, typ 10 minuter. De håller då formen medan du sätter dem i ansiktet och fortsätter skulptera. När du gjort ansiktet i grova drag kan du förbaka igen, och sedan fortsätta finlira med detaljer som kindben och sånt (ja, vad vet jag, jag skulpterar inte). Det gör alltså ingenting om du kör en och samma del i ugnen flera gånger så att du överskrider bakningstiden som brukar anges till 30 minuter. Det viktiga är att den del av din lergrej som är inne kortast tid i ugnen ska bakas hela tiden ut, dvs 30 minuter. Om det innebär att ögonen gräddas i sammanlagt 50 minuter så gör det alltså ingenting, så länge du håller värmen på rätt nivå.

Kavel


Jag kallar den
"kavel i motljus"
En vanlig brödkavel duger inte till det här - dels är den för grov, dels är den oftast ojämn och gjord i trä. En fondantkavel tycker jag duger alldeles utmärkt, men jag har å andra sidan aldrig använt en akrylkavel till min lera, så det återstår att se om det är alldeles fantastiskt mycket bättre.

Redskap att forma med


Fimo och Sculpey säljer ett gäng redskap för att forma lera, bland annat så kallade ball stylus, vilket är en pinne med en metallboll i ena änden. Jag använder hittills mina fondantredskap vilket är lite sisådär eftersom de är gjorda av plast och förmodligen kommer förstöras av mjukmedlet av leran till slut, och dessutom är ganska kassa.
Man vill ha några redskap att välja mellan: ball stylus, någonting vasst, kanske något att göra mönster med etc. Dessutom finns det redskap med silikontipp som verkar bra att ha när man ska göra mjuka övergångar i leran, släta ut sömmar mm. SugarCharmShop har en tutorial som visar hur man kan göra enkla varianter av den typen av redskap med hjälp av mold putty, som är en typ av lera som man använder för att göra formar till avgjutningar.

Lera


Ja, du behöver lera också. Förstås.

Andra saker som inte är så dumma att ha:

  • Sandpapper, från 400 till 2000 i finhet (köps med fördel för 10 kr arket på Mekonomen)
  • Gammalt jeanstyg att polera med
  • Saker att göra mönster och textur med (stämplar, mönstermattor)
  • Borr att göra hål i bakad lera
  • Smyckestillbehör om du ska göra smycken av din lera
  • Extruder
  • Formar (molds)
  • Mica, alltså finkornigt glitterpulver
  • Akrylfärg
  • Metallfolie (typ bladguld eller billigare varianter)
  • Kakformar/utstickare
  • Liquid polymer clay - en slags flytande genomskinlig polymerlera som används som lim och lack, härdar i samma temperatur som leran.
  • Mjuk torrpastell
  • Metalltråd och/eller aluminiumfolie att göra armatur med vid större figurer
  • Efcolor pulveremalj (den transparenta varianten ger en fin glansig yta på leran)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments system