Så när det dök upp en för mänskligheten livsviktig fråga på föreningen Vetenskap och Folkbildnings facebooksida och ingen verkade ta sig an att empiriskt kontrollera denna så tyckte jag att tiden var mogen för ett experiment. Resultatet läser ni här i The Science Journal of Platta Saker om ni bara bläddrar vidare.
Frågan? Jo, det är den uråldriga frågan som filosofer, vetenskapsmän och lärde män brottats med i århundraden: blir ölen kallare i frysen om man lindar in den i blött papper först?
Kan dryck kylas ner snabbare i frysen om den först omges av ett lager blött papper?
Författare: Insane Second Mate
Inledning
Som nämns i inledande stycke så har frågan väckts om huruvida dryck kan kylas snabbare i frysen om den omges av ett lager blött hushållspapper. Detta anges som ett "life hack" på ett flertal sidor på det världsomspännande datornätverket Internet. När frågan nu återigen väcktes bedömdes tiden vara mogen för en empirisk testning. Syftet med detta experiment var således att avgöra om påståendet stämde samt att erhålla ära och ryktbarhet.Etisk analys
Drycken som användes i experimentet samlades i en större behållare för senare konsumtion, då det bedömdes som gravt oetiskt att vaska den efter utförd mätning. I övrigt torde experimentet inte ha någon etisk problematik.
Materiel
Figur 1 Materiel |
Metod
Termometern kontrollerades genom att placeras under tungan på utföraren, och visade då 36 grader vilket bedömdes som tillräckligt adekvat för studiens ändamål.
Figur 2 Baseline |
Två burkar och två flaskor lindades på samma sätt med exakt likadana mängder blött hushållspapper. För att papprets temperatur inte skulle påverka utfallet doppades det i en bunke med vatten snarare än under kranen vilket annars skulle kunna ha gett temperaturfluktuationer. Pappret var delat i enheter om 2 rutor, och vreds ut med endast en kramning av handen, vilket anbringades med ungefär samma styrka.
De papperslindade flaskorna samt de "nakna" flaskorna placerades i frysen, liggande. Den liggande positionen var nödvändig då de inte fick plats stående, och det är också det sätt dryck vanligen placeras i ett frysskåp.
Figur 3 Lindade flaskor |
Samma procedur upprepades därefter för en papperslindad respektive en naken burk.
Efter ytterligare 45 minuter upprepades ovanstående, och därefter avslutades experimentet.
Resultat
Efter 15 minuter var temperaturen samma i de båda flaskorna (21 grader), samt i de två burkarna (20 grader). Efter 45 minuter var temperaturen samma i de båda flaskorna (9 grader) men skilde sig åt med två temperaturenheter i de två burkarna: 14 grader i den papperslindade burken samt 12 grader i den nakna burken.
![]() |
Figur 4 Graf över temperaturminskning ("flaska papper" syns ej då den är identisk med "flaska naken") |
Diskussion
Studiens resultat visar att en lindning med blött papper i väldigt liten grad påverkar nedkylningen, men i den mån någon skillnad kan uppmätas så tenderar den alltså att vara en försämring av den nedkylande förmågan. En subjektiv observation var att de papperslindade burkarna respektive flaskorna kändes tydligt kallare för handen vid hantering jämfört med de nakna behållarna, vilket alltså inte reflekterade temperaturen på vätskan.
En svaghet i studien är att termometern ej visar temperatur med större noggrannhet än hela grader, och att den är avsedd att mäta betydligt högre temperaturer, vilket gör tillförlitligheten vid lägre temperaturer svår att bedöma. Den statistiska säkerheten är givetvis låg på grund av endast två datapunkter per mätning.
Sammanfattning
Studiens resultat pekar mot att det påstådda "life hack" i form av lindning med vått papper ej fungerar, utan snarare försämrar den kylande förmågan, om än i väldigt liten grad. För att bekräfta resultaten krävs fler mätningar samt noggrannare mätutrustning.
Värt att notera är att ölen i glasflaskor kyldes ner markant snabbare än läsken i aluminiumburkar. Om det beror på det blygsamma alkoholinnehållet, skillnaden i material eller skillnaden i form på behållarna får framtida experiment utvisa.
Nu ska jag dricka lite öl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar